Breaking News

10 de novembre 2013

AVANTATGES DE TENIR UN GRUP D'EDATS DIFERENTS EN UNA AULA MONTESSORI

Reportatge de Montessori para todos

Una de les característiques que més criden l'atenció d'una aula montessori és la barreja d'edats; i es que tenir un grup d'edats diferents a l'aula és una opció plena d'avantatges, per als alumnes i per als mestres.

L'organització de les aules es realitza de la següent manera, intentant mantenir un equilibri entre el nombre d'alumnes de cada edat:

Nens – 18 mesos fins a 3 anys
Casa de nens – edats de 3-6 anys
Taller I – edats de 6-9 anys
Taller II – 9-12 anys

¿Quins avantatges presenta aquesta organització?

Millor adaptació
A l'inici de curs, el mestre compta amb la seguretat que com a mínim dos terços dels seus alumnes ja coneixen les normes de l'aula i saben com desenvolupar-se en l'ambient de manera independent, i sense ajuda. D'aquesta manera el mestre pot centrar-se més en els petits els primers dies, si bé aquests no triguen en adaptar-se seguint i observant als seus companys més grans, ja que aquests es converteixen en models a seguir, a imitar (de la mateixa manera que a casa els petis imiten els seus germans més grans). El seu treball i moviments dins l'aula serveixen d'exemple per als més petits.

Col·laboració, empatia, ajuda
El nen, enlloc del mestres, és el focus principal a les aules montessori. Un dels resultats de barrejar edats és que el nen es concentra en el seu propi aprenentatge i no en el mestre. 

Els dubtes que sorgeixen durant el treball poden ser atesos, a més des mestre, per qualsevol dels companys que ja han treballat prèviament en aquella feina. Qui demana ajuda, guanya en autonomia al buscar com i qui pot ajudar-lo a resoldre el seu problema; qui ajuda, guanya en seguretat al poder atendre un company i a la vegada empatitza amb ell perquè també va passar per la mateixa activitat i probablement li van sorgir els mateixos problemes. 

Si encara quedessin dubtes, el mateix nen buscaria el mestre, però normalment un alt percentatge de problemes es resolen d'aquesta manera pel que els professors poden centrar-se en temes importants.

Una petita societat a l'aula, rica en valors
Una aula d'edats mixtes és un ambient més natural i realista que l'aula convencional, en que tots, exceptuant el mestre, tenen la mateixa edat.
Per què acotar per edats, si en el nostre dia a dia estem rodejats de persones de diferents edats?


2 comentaris:

  1. http://www.kireei.com/brightworks-una-escuela-extraordinaria/
    també de l'estil...

    ResponElimina

Gràcies per comentar